In deze review vergelijken we drie handige recorders: de Zoom H4n Pro, de Zoom H5 en de Zoom H6. We bekijken wat elke recorder goed kan, wat hij niet kan en wie hem zou moeten kopen.
Laten we beginnen.
Allereerst wil ik het aantal ingangen bekijken. Simpel gezegd is dit het aantal externe microfoons dat je kunt aansluiten op deze apparaten.
Het is waar dat je bij sommige Zoom-recorders capsules kunt gebruiken, maar die zijn iets anders en daar gaan we later in de recensie op in.
Dus zowel de H4n Pro als de H5 hebben 2 XLR ingangen en een 3,5mm mini-jack ingang. Simpel gezegd zijn de XLR-ingangen voor grotere microfoons, zoals shotgun microfoons, die vaak worden gebruikt voor dialogen of geluidseffecten, of dynamische microfoons, zoals de Shure SM7B, die meestal worden gebruikt voor podcasting of spraakopnames.
Ik gebruik eigenlijk de Shure SM7B in mijn huidige opnameopstelling. Hieronder vind je een link naar mijn volledige setup.
Op de H4n Pro is de 3,5 mm ingang ingebouwd in de recorder. Op de H5 zit hij in de X/Y-capsule, maar als je hem verwijdert, houd er dan rekening mee dat sommige andere capsules geen 3,5mm-ingang hebben.
Zowel de H4n Pro als de H5 kunnen lav-microfoons die je op de 3,5mm ingang aansluit van stroom voorzien. Als je een lavalier-microfoon voor je smartphone hebt, is de kans groot dat deze een TRRS-plug heeft. Met een TRRS naar TRS kabeladapter zou het wel moeten werken.
Nu terug naar de XLR ingangen. Als je van plan bent de recorder te gebruiken voor projecten waarbij slechts twee externe microfoons voldoende zijn, dan zijn de H4n Pro zou prima werken.
Als je nog meer wilt aansluiten, ga ik iets verderop in de review in op de capsules die de H5 kan gebruiken, dus blijf nog even hangen om erachter te komen.
Hoe goed doen deze apparaten het op het gebied van batterijduur? Volgens Zoom kan de H5 tot 15 uur meegaan en de H4n Pro maar 6 uur. De H4n Pro is berucht om het verslinden van batterijen, dus zorg dat je een paar reservebatterijen bij je hebt.
Houd er rekening mee dat de levensduur van de batterij van het apparaat kan worden beïnvloed door een groot aantal factoren, van het merk en type batterij tot de luchttemperatuur en natuurlijk of er andere microfoons op zijn aangesloten.
De Zoom H5 heeft een accessoirepakket genaamd de Zoom APH-5Deze bevat een stroomadapter en kabel, een windscherm en een paar andere dingen. Hiermee kun je de recorder aangesloten houden, mocht dat nodig zijn.
Wat betreft de bouwkwaliteit zijn ze allebei erg goed, hoewel ik persoonlijk de voorkeur geef aan de bouwkwaliteit van de H5. Wees je ervan bewust dat er een bekend probleem is waarbij de rubberen coating op sommige Zoom-recorders in de loop der jaren kan gaan plakken.
Er zijn manieren om dit te verhelpen als het zich voordoet, maar houd er rekening mee dat dit een probleem is dat inherent is aan dergelijke coatings en niet specifiek aan Zoom-recorders.
Ik ga je geen voorbeelden geven van wat je zou kunnen doen om het probleem te verhelpen, want er is altijd een klein risico dat je je recorder beschadigt, dus je zult je eigen onderzoek moeten doen.
Qua grootte is de H4n Pro meet 73 x 157,2 x 37 mm, oftewel 2,87 x 6,19 x 1,46 inch, en weegt ongeveer 294 gram, 10,37 oz. Aan de andere kant meet de H5 ongeveer 197,3 x 66,8 x 42,16 mm, oftewel 7,77 x 2,63 x 1,66 inch, en weegt ongeveer 269 gram, oftewel 9,52 oz.
Qua display hebben zowel de H4n Pro als de H5 een display met achtergrondverlichting. Dit is geweldig als je bij weinig licht wilt weten wat je aan het doen bent.
Ik zou zeggen dat de kwaliteit van het scherm er niet zoveel toe doet bij audiorecorders. Zolang je kunt zien wat je doet, is dat meer dan goed genoeg.
Ik zou graag beweegbare schermen zien op dit soort apparaten, zoals je ziet op camera's, maar ik denk niet dat een audio-opnameapparaat binnenkort met die functie zal komen, helaas.
Laten we het vervolgens hebben over veelzijdigheid. Welke recorder is bruikbaar in het grootste aantal zinvolle scenario's?
Deze moet het toch echt afleggen tegen de H5. De reden hiervoor is dat de H5 verwisselbare capsules kan gebruiken. Laten we het daar eens wat meer over hebben.
Terwijl de Zoom H4n Pro geen capsules kan gebruiken, omdat de microfoons ingebouwd zijn, kan de Zoom H5 ze net zo gemakkelijk verwisselen als het verwisselen van een lens op een camera. Laten we eens kijken naar de capsules en bespreken wat ze allemaal kunnen.
De EXH-6 Hiermee kun je nog twee XLR microfoons op je recorder aansluiten, waardoor het totale aantal ingangen van de Zoom H5 van twee naar vier gaat.
Dit is fantastisch als je de Zoom H5 niet als veldrecorder wilt gebruiken, maar er gewoon nog een paar microfoons op wilt aansluiten.
De EXH-6 heeft echter wel een beperking waar je je bewust van moet zijn, namelijk dat hij geen fantoomvoeding kan leveren aan de microfoons die erop zijn aangesloten, in tegenstelling tot de ingebouwde XLR-ingangen, die dat wel kunnen.
De XYH-6 is de capsule die standaard wordt meegeleverd met de Zoom H6 en Zoom H8. Het voegt twee op elkaar afgestemde unidirectionele microfoons toe aan je handheld recorder. Deze capsule is het gevoeligst voor geluiden die direct van voren komen, en het is minder gevoelig voor geluiden die van achteren of van opzij komen.
Deze capsule is geweldig voor algemene opnames, sferen, geluidseffecten en meer. Het is eigenlijk de standaard capsule, die goed is voor de meeste dingen.
Als je de Zoom H5 koopt, raad ik je eigenlijk aan om bij de standaardversie te blijven, en ik zal nu uitleggen waarom.
Zoals je aan de naam kunt zien, is de XYH-5 capsuledie standaard wordt meegeleverd met de Zoom H5heeft een ingebouwde schokdemper. Dit minimaliseert trillingen en handelingsgeluiden wanneer je de recorder in je hand houdt.
Ik weet niet waarom de XYH-6 capsule niet ook een ingebouwde schokdemper heeft.
De volgende, de MSH-6 capsulewat waarschijnlijk een van de meer obscure is. MS staat voor Mid-Side, wat betekent dat je na het opnemen van je tracks de breedte van het stereobeeld kunt aanpassen in de postproductie.
Dit is echt handig voor een hele reeks toepassingen, van het opnemen van instrumenten tot ambient.
Hoewel de MSH-6 capsule vreemd is, is deze waarschijnlijk de beste voor zover het gaat om capsules die compatibel zijn met de Zoom H5. Er zijn nog vreemdere capsules, maar daar zullen we het zo meteen over hebben.
De SSH-6 capsule bevat dus een superdirectionele microfoon, die ontworpen is om zich echt te richten op geluiden die uit het midden komen, en een bidirectionele zijmicrofoon, die geluiden links en rechts ervan oppikt.
Het meest voor de hand liggende gebruik voor deze microfoon is bij dialogen, waarbij je hem kunt gebruiken om het geluid op de set op te nemen, waarna je in de postproductie kunt beslissen hoeveel omgevingsgeluid je erin wilt mixen.
Nu kijken we naar de SGH-6 capsule. In plaats van een stereobeeld vast te leggen, legt deze superdirectionele microfoon een monosignaal vast. Hij kan zich heel goed op één ding concentreren en dat goed opnemen, terwijl hij geluiden die van achteren of van opzij komen meestal negeert.
Ik heb deze capsule in het verleden vaak gebruikt om audio op te nemen voor dit kanaal. Zodra we klaar zijn met praten over capsules, zal ik je wat meer vertellen over hoe ik dat heb gedaan, en nog belangrijker, waarom.
Er zijn nog 3 capsules die ik aan jullie wil voorstellen. Deze drie zijn alleen compatibel met de Zoom H8maar ik denk dat het belangrijk is om te weten welke opties je tot je beschikking hebt. De derde zou je wel eens kunnen verbazen.
Dus de XAH-8 De capsule is vergelijkbaar met de XYH-6, maar het is een XY/AB combinatiemicrofoon. Met deze capsule kun je opnemen met een breed AB patroon, of met een strak XY patroon. Dit geeft je meer opties in het veld.
De tweede H8-capsule is de VRH-8Dit is een Ambisonic microfooncapsule. Het maakt gebruik van vier condensatormicrofoons en levert 360 audio-opnames.
Daarnaast heeft het een ingebouwde versnellingsmeter, die ervoor zorgt dat de capsule altijd perfect uitgelijnd is. De ingebouwde Ambisonic decoder zorgt ook voor alle conversies die nodig zouden kunnen zijn, en dat bespaart je tijd in de post-productie.
De derde capsule, genaamd de EXH-8. Deze vind ik het indrukwekkendst, omdat het een sterk verbeterde versie van de EXH-6 is.
Deze capsule geeft je niet alleen vier extra ingangen, bovenop de zes ingebouwde ingangen van de Zoom H8, maar zolang je bereid bent hem aan te sluiten op een voedingsbron, kan hij ook fantoomvoeding leveren aan de extra microfoons!
Als je dat doet, wordt de opstelling natuurlijk iets minder draagbaar, maar het meest populaire gebruik voor deze capsule is in een podcastscenario, waarbij je de recorder toch niet verplaatst.
Nu we alle capsules hebben besproken die de Zoom H5 kan gebruiken, wil ik wat dieper ingaan op hoe ik mijn voice-overs voor mijn YouTube-kanaal opnam met de Zoom SGH-6.
Ik ben een tijdje op reis geweest en had een opstelling nodig die zowel mobiel als effectief was. Uiteindelijk had ik een Zoom H6 met de SGH-6 capsule bij me.
Als ik moest opnemen, zette ik de recorder op een kleine bureaustandaard, richtte ik de microfoon op mijn mond en nam ik op.
Omdat ik voortdurend reisde en op verschillende locaties verbleef, was het moeilijk om de akoestische eigenschappen van een kamer of appartement te beoordelen voordat ik het huurde. Niet alleen dat, maar het is ook moeilijk om te weten hoe luidruchtig het verkeer is op verschillende tijdstippen van de dag, hoe luidruchtig je buren of hun huisdieren zijn, enz.
Daarom had ik een microfoon nodig die zich concentreerde op mijn stem en in het algemeen alles om me heen probeerde te blokkeren. Daarom koos ik voor de SGH-6.
Dit had net zo makkelijk met de H5 gewerkt, maar ik had op dat moment toevallig de H6 en daar ben ik voor gegaan.
Ik heb trouwens meer Zoom-recorders gerecenseerd op mijn YouTube-kanaalevenals de Sony PCM-D100. Ik zal in de nabije toekomst ook Tascam recorders bespreken.
Vervolgens wil ik het hebben over een echt nuttige functie die de H5 heeft, maar de H4n Pro helaas niet, en dat is de -12dB Backup functie.
Wat het doet, is wanneer je aan het opnemen bent een back-up spoor maken, precies -12dB stiller.
De reden waarom je dit zou willen, is voor het geval je opname clipst, en dus een deel van de track, of de hele opname, onbruikbaar wordt als resultaat.
Nu klinkt deze functie fantastisch, en dat is het ook, maar helaas heeft het een fout. Toen ik er voor het eerst over hoorde, ging ik ervan uit dat dit zou gelden voor elke capsule of externe microfoon die ik inplug. Helaas lijkt het alleen te gelden voor het linker en rechter kanaal, wanneer je opneemt met de X/Y capsule.
Je kunt dit niet doen voor een instrument of microfoon die op de XLR/TRS ingangen is aangesloten.
Het vreemde is dat ik hierover online veel tegenstrijdige meningen heb gezien. Sommige mensen beweren dat het ze gelukt is om back-ups van XLR-microfoons te krijgen, terwijl anderen zeggen dat het niet lukt.
Als je weet hoe je het met externe microfoons kunt laten werken, laat dan een reactie achter.
Ongeacht of je toegang hebt tot een back-upfunctie of niet, het is belangrijk om te weten hoe je niveaus instelt, zodat de back-upfunctie iets wordt dat alleen nodig is in het geval van een absolute ramp.
Over het algemeen wil je je gain zo instellen dat het hardste geluid dat je waarschijnlijk zult maken of opnemen, piekt net voor 0dB. Als je dit doet, zal je niet clippen en zal je ook niet opnemen op een laag niveau, wat ongewenste ruis zou introduceren in je opnames.
In de echte wereld wil je jezelf een beetje headroom geven, dus bij hardere geluiden wil je rond de -6dB pieken, bij normale geluiden wil je rond de -12dB zitten, en stillere geluiden moeten waarschijnlijk rond de -20dB of zo zitten.
Het aantal dat je instelt is helemaal aan jou, omdat verschillende geluidsbronnen verschillende hoeveelheden headroom vereisen. Als je verwacht dat je zult schreeuwen tijdens de opname, of harde geluiden zult opnemen, zoals explosies, dan wil je genoeg headroom overlaten, zodat de opnames niet onbruikbaar worden.
Het zal wat oefening vergen om dit precies goed te krijgen, maar het is de moeite waard om met de instellingen te spelen tot je iets vindt dat je bevalt.
Voordat we dieper ingaan op bemonsteringsfrequenties, bitdiepte en bestandstypen, bespreken we ze kort, zodat je begrijpt wat ze betekenen. Als je eenmaal een beter begrip hebt van wat ze zijn, zal ik uitleggen waarvoor elk wordt gebruikt, zodat je kunt uitzoeken of een van beide opnameapparaten genoeg voor je is.
Ten eerste, wat betreft de sample-rate kun je kiezen tussen 16 en 24-bit. Gezien de grote SD-kaarten die we tegenwoordig kunnen kopen, kun je voor je opnamen het beste de 24-bits snelheid aanhouden. Er is niet echt een reden om terug te gaan naar 16-bit.
Qua bestandstype moet je gewoon .WAV gebruiken. Het gebruik van .MP3 voelt misschien handig en het zal veel minder ruimte in beslag nemen, maar .MP3 is gecomprimeerd en je zult veel audio-informatie verliezen.
Als je opneemt in het .WAV-formaat, zal je recorder bestanden produceren die rijk zijn aan audio-informatie, en dat is altijd te verkiezen boven een .MP3.
Het enige geval waarin je .MP3 zou willen gebruiken is als je de Zoom H4n Pro of H5 als dictafoon, wat volgens mij niemand meer zou doen, aangezien we allemaal smartphones hebben. Bovendien zijn er kleinere handrecorders die als dictafoon kunnen dienen.
Als het op sample rate aankomt, heb je een paar opties om uit te kiezen. Zonder in te gaan op de wetenschap ervan, kun je sample rate bijna vergelijken met frames per seconde in een video.
Als je een interview opneemt, is 24 fps of 30 fps prima, terwijl als je beelden langzamer wilt maken en daarbij geen storende artefacten wilt krijgen, je met 60 fps of hoger moet filmen.
Je keuze voor de sample-rate bij het opnemen van audio zou een vergelijkbare logica moeten volgen. Hier zijn de bemonsteringsfrequenties waartoe je toegang hebt en waar ze meestal voor worden gebruikt.
44,1 kHz
Deze sample-rate wordt meestal gebruikt voor het opnemen van muziek. Je kunt natuurlijk muziek opnemen met 48kHz, of 96kHz, en soms is dat wat je wilt doen, maar over het algemeen wordt de meeste muziek opgenomen met 44,1kHz.
Ik zal zo uitleggen waarom je muziek wilt opnemen op 96 kHz.
48 kHz
Deze bemonsteringsfrequentie wordt meestal gebruikt voor audio die naast video wordt afgespeeld, zoals dialogen of een voice-overtrack voor een video. De bemonsteringsfrequentie van 48 kHz wordt vaak beschouwd als meer 'pro', vergeleken met 44,1 kHz, die vaak wordt gezien als iets dat meer gericht is op 'consumenten'.
96 kHz
Deze sample-rate is gereserveerd voor meer gespecialiseerde toepassingen, zoals het opnemen van sferen of geluidseffecten die worden uitgerekt en zwaar bewerkt.
Opnemen met een hogere sample-rate stelt je in staat om geluiden uit te rekken en in hogere mate te bewerken, wat de reden is dat het wordt gebruikt voor geluidseffecten. Je kunt natuurlijk ook muziek opnemen met deze bemonsteringsfrequentie, als je zwaar wilt rekken en manipuleren.
Kun je de Zoom H4n Pro of de Zoom H5 als audio-interface? Het antwoord is ja. Je hoeft alleen maar naar Menu te gaan, USB te selecteren en dan Audio Interface.
Wist je trouwens dat ik het volgende heb samengesteld de grootste lijst met gratis geluidseffecten ter wereld? Meer dan 500 GB aan geluiden, klaar om gedownload te worden, gratis. Ik dacht dat je dat wel wilde weten. En nu terug naar de recensie.
Vervolgens, hoe zit het met de geluidskwaliteit? De Zoom H4n Pro en de H5 gebruiken dezelfde voorversterkers, wat betekent dat ze in principe hetzelfde klinken. Ze zijn geschikt voor het opnemen van zang, muziek, concerten, instrumenten, geluidseffecten en eigenlijk alles wat je maar kunt bedenken.
Eén gebied waarin ze echter niet uitblinken, is superstille omgevingen. Elk opnameapparaat produceert een bepaalde hoeveelheid ruis, als bijproduct van hoe hun componenten werken.
Als je de gain op je recorder verhoogt, verhoog je ook de ruis. Als je opneemt met een lage versterking en daarna het volume verhoogt, zal de ruis nog steeds toenemen.
Wat er normaal gesproken gebeurt, is dat als je hardere geluiden opneemt, je een goede geluid-ruisverhouding krijgt. Met andere woorden, de gewenste geluiden zijn luid genoeg om de ruis onhoorbaar te maken.
Bij rustige omgevingen krijg je een slechte verhouding en dus is de ruis hoorbaar. Het enige echte alternatief is de Sony PCM-D100die ik ook op deze website heb beoordeeld.
Het probleem met de PCM-D100 is dat hij op dit moment moeilijk verkrijgbaar is, waardoor de prijs enorm is gestegen. Ik heb hieronder een affiliate link staan, als je wilt controleren hoeveel hij op dit moment in jouw land kost.
Sommige mensen zeggen dat hij uit productie is genomen, anderen zeggen dat hij in veel kleinere aantallen wordt geproduceerd en weer anderen zeggen dat de productie op pauze staat vanwege een gebrek aan beschikbare onderdelen.
Niemand lijkt het op dit moment zeker te weten, maar wat wel duidelijk is, is dat deze recorder je een aardige duit gaat kosten.
Bij buitenopnamen krijg je vaak te maken met windruis. Dit kan gebeuren als je in het veld opneemt, als je buiten een interview opneemt of als je een muziekoptreden in de buitenlucht opneemt.
Als je recorder wordt geleverd met een klein schuimrubberen windscherm, weet dan dat dit in principe nutteloos is. Je kunt beter investeren in een echt windscherm.
Ik raad meestal deze kit van Rycote aan, die je niet alleen een windscherm van hoge kwaliteit biedt, maar ook een handgreep en een schokdemper, waarmee je de recorder in je hand kunt houden zonder dat je last krijgt van handlingruis in je opnames.
Houd er rekening mee dat echt harde wind lastig kan zijn en dat er een grens is aan wat een harig windscherm kan doen.
Hoe zit het met draagbaarheid? Beide apparaten zijn zeer draagbaar, want je kunt ze gemakkelijk in een rugzak stoppen en op pad gaan om opnames te maken.
Als ik er een moet kiezen voor draagbaarheid, kies ik de Zoom H4nHet is een beetje kleiner dan de H5 en het is één apparaat. De H5 kan uiteraard verschillende capsules gebruiken, waarvan sommige het apparaat aanzienlijk verlengen. Dit maakt het apparaat bruikbaarder, maar tegelijkertijd minder draagbaar.
Dus als het op draagbaarheid aankomt, wint de H4n Pro.
Biedt een van deze recorders gitaareffecten? Verrassend genoeg heeft de H4n Pro dat wel. Beide recorders hebben ook een ingebouwde tuner.
Dit is niet iets dat ik persoonlijk ooit heb gebruikt, omdat ik graag schone gitaartracks opneem en dan achteraf effecten toevoeg, maar ik weet dat veel gitaristen deze functie leuk zouden vinden.
Hoe zit het met betaalbaarheid? Welke recorder is goedkoper? Hoewel de prijzen kunnen schommelen, is de H4n Pro meestal iets goedkoper dan de H5. De prijs is niet de enige maatstaf die je in gedachten moet houden bij het maken van een beslissing, maar het is er wel een.
Hoe zit het met gebruiksgemak? Hoe moeilijk zijn deze opnameapparaten in het gebruik?
Ik heb gemerkt dat beide zeer intuïtieve menu's en dergelijke hebben, wat een groot pluspunt is. Als het op fysiek aankomt, zou ik zeggen dat de H5 gemakkelijker te gebruiken is dan de H4n Pro, omdat de H5 handmatige gain-knoppen heeft, terwijl de gain van de H4n Pro stapsgewijs wordt geregeld met een knop aan de zijkant.
De H5 heeft ook een metalen balk over de gain-knoppen, die voorkomt dat je per ongeluk instellingen verandert tijdens het gebruik.
Dus toen ik aanvankelijk onderzoek deed voor mijn H4n Pro review, stuitte ik op een fascinerende ontdekking. De H4n Pro heeft namelijk ingebouwd geheugen.
Nou ja, soort van. Er is een functie waarmee je maximaal 35 seconden audio kunt opnemen, die je later kunt overzetten naar een SD-kaart.
Dit is bedoeld voor mensen die snel een memo willen opnemen, maar op dat moment geen SD-kaart in het apparaat hebben zitten.
Deze functie werd duidelijk ontworpen voordat iedereen een smartphone had, maar toch is het een interessante functie.
Wat de daadwerkelijke opslagruimte betreft, kunnen beide apparaten SD-kaarten tot 32 GB aan. Zelfs als je op 96 kHz opneemt, is dat veel ruimte voor je opnames.
Als je een stereotrack op 24bit/48kHz opneemt, zou je met 32GB in theorie ongeveer 2000 minuten, of 33 uur, moeten kunnen opnemen. Geen van beide recorders kan het zo lang uithouden op de batterij, dus als je dit wilt doen, moet je aangesloten zijn.
Als het gaat om SD-kaarten, moet ik wel wijzen op een probleem met de Zoom H4n Pro, en dat is dat hoe groter de capaciteit van de SD-kaart is, hoe langer het duurt om in te schakelen.
Met een 32GB kaart kan het tot een minuut duren voordat de H4n Pro opstart. Dat gezegd hebbende, lijkt het formatteren van de SD-kaart in de H4n Pro, in tegenstelling tot het doen op je computer, de opstarttijd aanzienlijk te verkorten. Dit is geen probleem met de Zoom H5.
Als je dit wilt vermijden, gebruik dan indien mogelijk kleinere SD-kaarten en formatteer ze intern.
En dan nu de conclusie. Welke moet je kopen?
Gefeliciteerd trouwens dat je er nog bent, want dit is waarschijnlijk een van mijn langste recensies tot nu toe. Als je het zo ver hebt geschopt, reageer dan hieronder met 'nog steeds hier'.
Dus laten we dit snel uit elkaar halen. Als je een recorder wilt die compacter is en je onderweg kunt opnemen, maar je hebt de Zoom-capsules niet nodig en je wilt niet meer dan 2 andere microfoons aansluiten, ga dan voor de H4n Pro.
Als je al die dingen nodig hebt, ga dan voor de H5. Aangezien de H5 niet echt veel duurder is dan de H4n Pro, zou ik eigenlijk gewoon die nemen.
Misschien hoef je in de toekomst geen capsules te gebruiken, maar als dat wel het geval is, ben je er klaar voor.
Als het aantal ingangen van een van deze recorders niet genoeg is, heb ik ook de Zoom H6en H8 op mijn YouTube-kanaal.
Als je een van de items die ik in dit artikel heb genoemd wilt kopen, of wilt zien hoeveel ze in jouw land kosten, heb ik hieronder een link waar je ze kunt bekijken.
Bedankt voor het lezen van mijn vergelijkende review van de Zoom H5 vs H4n Pro. Ik nodig je uit om enkele van mijn andere artikelen te bekijken. We hebben voor ieder wat wils, of je nu geïnteresseerd bent in audioof camera's en lenzen. Als je liever video's bekijkt, kun je ook kijken naar mijn YouTube-kanaal.
Hieronder vind je alle items waar ik het in dit artikel over heb gehad.